@iamnotadoll_project

ART For Humanity:

Η τέχνη μιλά μια γλώσσα που όλοι μπορούν να κατανοήσουν και έχει τη δύναμη να παρακινήσει και να εκπαιδεύσει ανθρώπους πέρα από χώρες, πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο.

Με κινητήριο δύναμη την τέχνη λοιπόν, μικροί και μεγάλοι από την Ελλάδα, που είναι γενέτειρα του πολιτισμού, απευθύνονται σε όλο τον κόσμο.

Το @iamnotadoll_project είναι μια πρωτοβουλία της γλύπτριας κ. Ιωάννας Παρασκευά, η οποία χρησιμοποιεί έναν ιδιαίτερο τρόπο ώστε να παρακινήσει όλους μας και κυρίως τα παιδιά και τους νέους να υιοθετήσουμε την ιδέα της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των δυο φύλων της οποίας προυπόθεση για να επιτευχθεί είναι πρωτίστως η εξάλειψη κάθε μορφή διάκρισης, επιβλαβών πρακτικών, και έμφυλης βίας.

Στόχος του διαδραστικού καλλιτεχνικού δρώμενου είναι να καλέσει τον κόσμο να το «χρησιμοποιήσει» ως ενημερωτικό/εκπαιδευτικό κίνητρο σχετικά με τα προαναφερόμενα θέματα.

Ιωάννα Παρασκευά

«Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση με τα θέματα της κάθε είδους έμφυλης βίας και παράλογων πρακτικών να αυξάνονται.

Μιλάμε για αδικήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν χαρακτηριστεί και καταδικαστεί έτσι από τα Ηνωμένα Έθνη.

Δουλεύω πάνω σε αυτό το από το 2019 όταν ξεκίνησα να φτιάχνω το πρώτο γλυπτό, αφού μελέτησα και διάβασα αρκετά.

Ως καλλιτέχνης αλλά και ως μητέρα, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω αυτό που γνωρίζω να κάνω, την τέχνη δηλαδή, και την δύναμη που έχει, και να προσπαθήσω να ενεργοποιήσω ένα πολύ αποτελεσματικό όπλο που έχει η ανθρωπότητα στα χέρια της κι αυτό δεν είναι άλλο από τα παιδιά και τους νέους μας.

Play Now

Ήθελα να βρω τρόπο να δημιουργήσω ένα 
δίαυλο επικοινωνίας των παιδιών με τουςενήλικες, αλλά και να τους βάλω στη διαδικασία να ψάξουν, να συζητήσουν μεταξύ τους και γενικά να σπάσουν λίγο τα ταμπού και τη συγκάλυψη που οδηγεί σε σιωπηλή αποδοχή. Ας μη ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των φρικτών αυτων πράξεων συμβαίνει σε παιδιά, εφήβους και νέους. Άρα τους αφορά άμεσα. Για τον σκοπό αυτό «απάλυνα» τη σκληρότητα του θέματος, στρατολογώντας γλυπτά που αναφέρονται οπτικά σε μια παράξενη φιγούρα πάρα πολύ έντονη στα μάτια των μεγαλύτερων σε ηλικία αλλά τρομερά φιλική και εναλλακτική στα μάτια των νέων και των παιδιών.

Καθώς τα γλυπτά δεν μιλάνε...

Δίνω το βήμα σε όλους μα ειδικά στα παιδιά να επιλέξουν «το γλυπτό με τα χρωματιστά παπουτσάκια» που θέλουν να στηρίξουν και να το βοηθήσουν να επικοινωνήσει χαριζοντάς του μια ζωγραφιά ή ένα μήνυμα. Δυναμικά και αισιόδοξα!

Εάν θέλουμε να επιτύχουμε την ισότητα των φύλων, πρέπει να αντιμετωπίσουμε θέματα σαν αυτά που πλήττουν τα ανθρώπινα δικαιώματα προτού γίνουν νόρμα στα παιδιά. Η τέχνη έχει δύναμη και μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά»

@iamnotadoll_project_Κίτρινα_Παπουτσάκια@iamnotadoll_project_Ροζ-Παπουτσάκια